Firefox tarayıcısının geliştiricisi Mozilla, kullanıcılar tarafından yüklenen tüm bilgilerin haklarını şirkete verdiği izlenimini uyandıran geniş kapsamlı dil nedeniyle eleştirilmesinin ardından, bir hafta içinde ikinci kez Kullanım Koşulları’nı güncelledi.
Güncellenen Kullanım Koşulları şu ifadeleri içeriyor:
“Mozilla’ya Firefox’u çalıştırmak için gerekli hakları veriyorsunuz. Bu, verilerinizi Firefox Gizlilik Bildirimi’nde açıkladığımız şekilde işlemeyi içerir. Ayrıca, Firefox’a girdiğiniz içeriklerle ilgili olarak talebinizi yerine getirebilmek için Mozilla’ya münhasır olmayan, telifsiz ve dünya çapında geçerli bir lisans veriyorsunuz. Bu, Mozilla’ya bu içerik üzerinde herhangi bir mülkiyet hakkı tanımaz.”
Bu ifadenin önceki versiyonu, 26 Şubat’ta yürürlüğe giren metinde şu şekildeydi:
“Firefox aracılığıyla bilgi yüklediğinizde veya girdiğinizde, Firefox’u kullanarak belirttiğiniz şekilde çevrimiçi içeriğe göz atmanıza, deneyimlemenize ve etkileşimde bulunmanıza yardımcı olmak amacıyla bize bu bilgileri kullanma hakkını veren münhasır olmayan, telifsiz, dünya çapında geçerli bir lisans vermiş olursunuz.”
Bu gelişme, Mozilla’nın ilk kez Firefox için bir Kullanım Koşulları belgesi yayımlaması ve veri uygulamalarına daha fazla şeffaflık getirmeyi amaçlayan güncellenmiş Gizlilik Bildirimi’ni duyurmasının ardından geldi.
Mozilla Ürün Başkan Yardımcısı Ajit Varma, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Topluluğumuzun Kullanım Koşulları’nın bazı bölümleri, özellikle de lisanslama hakkında endişelerini dinledik” dedi. “Amacımız, Firefox’un nasıl çalıştığını mümkün olduğunca açık bir şekilde anlatmaktı, ancak bunu yaparken bazı kafa karışıklıklarına ve endişelere neden olduk.”
Mozilla, kullanıcılarının verilerini satmadığını veya satın almadığını vurguladı. Ancak, bazı ülkeler “satış” terimini daha geniş bir şekilde tanımlıyor, bu da kişisel bilgilerin başka bir tarafa, para veya başka bir fayda karşılığında aktarılmasını içeriyor.
Buna ek olarak, Mozilla, New Tab (Yeni Sekme) sayfasındaki isteğe bağlı reklamlar ve arama çubuğundaki sponsorlu öneriler aracılığıyla bazı verileri iş ortaklarıyla paylaştığını ve bunun “ticari olarak sürdürülebilir” kalabilmek için yapıldığını belirtti.
Mozilla ayrıca, Firefox’un yan panelinde veya kısayollarla etkinleştirilebilen üçüncü taraf yapay zeka (AI) sohbet botlarıyla yapılan kullanıcı konuşmalarına erişmediğini söyledi. Ancak, bu özelliklerin nasıl kullanıldığına dair bazı teknik veriler toplandığını ve bu verilerin, Firefox tarayıcısını geliştirmek amacıyla kullanıldığını ekledi.
Bu veriler, hangi üçüncü taraf sohbet botu sağlayıcısının ne sıklıkla seçildiği, önerilen komut istemlerinin ne sıklıkla kullanıldığı ve seçilen metin uzunlukları gibi bilgileri içeriyor.
Varma, “İş ortaklarımızla veri paylaştığımızda, paylaşılan verilerin kullanıcıyı tanımlayacak herhangi bir bilgi içermemesi için gerekli önlemleri alıyoruz. Veriler yalnızca toplu bir şekilde paylaşılabiliyor ya da gizliliği koruyan teknolojilerle işleniyor” dedi.
Mozilla’nın Kullanım Koşulları’na yönelik gelen tepkiler, Google’ın yeni reklam izleme politikasına yönelik düzenleyici kurumlar ve denetleyiciler tarafından getirilen gizlilik endişelerinin ardından geldi.
16 Şubat 2025’te yürürlüğe giren Google’ın Reklam Platformları Program Politikaları, kullanıcıların IP adreslerini kullanarak platformlar arası izleme yapmaya olanak tanıyor. Bu sayede kullanıcılar yeniden tanımlamaya gerek kalmadan takip edilebiliyor. Birleşik Krallık Bilgi Komiserliği Ofisi (ICO), bu değişikliği “sorumsuzca” olarak nitelendirdi.
ICO yaptığı açıklamada, “Reklam için parmak izi tekniklerini kullanmayı planlayan kuruluşlar, veri koruma yasasının gerekliliklerine nasıl uyduklarını göstermek zorundadır” ifadelerine yer verdi. “Bunlar arasında kullanıcılara şeffaflık sağlamak, özgür iradeyle verilen rızayı güvence altına almak, adil işlemeyi garanti altına almak ve silme hakkı gibi bilgi haklarını korumak yer alıyor.”
Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Leave a Comment